A masszázs immunerősítő hatása

A masszázs amellett, hogy az izmainkat átgyúratjuk vele, sokkal többet tesz értünk. A masszázst általános elő kéne írni mindenkinek, hiszen az egészségünkhöz több szinten is hozzájárul. 

Kezdjük azzal, hogy a minket érő érzelmi és szellemi hatások mind lenyomatot hagynak testünkben, így akár görcsösebbé, merevebbé is válhatunk. Masszázs során testünk lazításával együtt lelkünk is megkönnyebbül, feszültségünk elillan, és felfrissülve tudunk visszalépni a hétköznapokba. Ezzel máris hozzájárultunk egészségünk megőrzéséhez.

A lelki hatás mellett mindenképpen szót kell ejteni a masszázs vérkeringésre és nyirokkeringésre gyakorolt hatásáról, mely alapvető fontosságú az immunrendszerünket tekintve. A vérkeringés oxigént és tápanyagokat szállít a sejtekhez, a szövetekhez és a szervekhez, illetve segít a véráramból eltávolítani a toxikus anyagokat. A nyirokrendszer immunrendszerünk második védővonala és abban különbözik többek között az érrendszertől, hogy nincs úgynevezett keringető rendszere, hanem a nyirokerek a kötőszövetekből indulnak, és innen szállítják el a salakanyagokat, baktériumokat. A nyirokcsomók megszűrik a nyirokfolyadékot, így nagyon fontos szerepük van a méregtelenítésben. A megszűrt nyirokfolyadék visszakerül a véráramba.

Mivel a nyirokrendszernek nincs keringető rendszere, így rendkívül fontos a mozgás, mely elősegíti a nyirokfolyadék áramoltatását, ugyanakkor vérkeringésünk szempontjából is fontos az aktivitás, hogy a sejtekhez megfelelő mennyiségű oxigén és tápanyag juthasson és a salakanyagokat elszállíthassa. Ha a vérkeringés és a nyirokkeringés nem működik megfelelően, az komolyan befolyásolja immunrendszerünket.

A masszázs, bár nem helyettesíti az aktív életmódot, de segít a nyirokrendszer és a vérkeringés mozgósításában. Ha életünkben kevés a mozgás, legalább annyit tegyünk meg magunkért, hogy rendszeresen eljárunk masszázsra, hiszen már egy-egy alkalom is óriási támogatást jelent testünknek és lelkünknek.

Kövess minket a közösségi médián!

Foglalj nálunk időpontot!