Amit a sóbarlangokról tudni kell

sóbarlangról tudni kell

A sóbarlangok számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, melyet főleg az asztmatikus betegek, allergiától szenvedők tudnak értékelni.

Sajnos még napjainkban is léteznek betegségek, amelyeket az orvostudomány nem képes teljesen meggyógyítani. A jó hír az, hogy a tünetek csökkentésére nem is egy módszer létezik – ha például valaki allergiától, asztmától szenved, akkor a sós levegő sokat segíthet a kellemetlen köhögés, fulladás enyhítésében.

A különféle sópipák, a sós inhalálás mind-mind olyan lehetőségek, amik azokban az országokban is a betegek rendelkezésére állnak, ahol a sós levegőjű környezet nem adottság, mert sem tengerparttal, sem természetes sóbarlanggal nem rendelkeznek.

Sóbarlang

Ezen országok közé tartozik hazánk is, ám szerencsére a különféle légúti megbetegedésekben szenvedőknek nálunk sem kell lemondaniuk a sóbarlangok áldásos hatásairól, hiszen nem egy mesterségesen létrehozott szoba várja őket, többek között a Óbudai Kristálysó Barlang is.

Mi az a sóbarlang?

Sóbarlang alatt egyrészt a természetben megtalálható, például a sóbányászat után keletkező üregeket értjük, mint amilyen az Erdélyben fekvő parajdi sóbánya, ahol már az 1960-as évek óta folytatnak szpeleoterápiát – azaz barlangterápiát. A világon azonban csak kevés ilyen természetes sóbarlang létezik, ezért úgynevezett mesterséges sóterápiás helyiségeket alakítanak ki, ahol a gyógyulni, feltöltődni vágyók az eredeti hatást élvezhetik, miközben nem kell adott esetben több száz kilométert utazniuk.

Ezek a helyiségek számtalan panasz, tünet enyhítésében segíthetnek: jót tesznek asztma, hörghurut, allergia, szénanátha, ekcéma, illetve egyéb bőrbetegségek esetén, de akkor is bátran felkereshetjük őket, ha csupán relaxálni szeretnénk, és csökkenteni a mindennapi stresszt, vagy ha a szennyezett városi levegőből szeretnénk egy-egy órára kiszabadulni.

Sóbarlang – Sóbuda

A szobákat általában úgy alakítják ki, hogy a falakat himalája kristálysóból készült téglával burkolják, míg a padlót finom sószemcsék borítják, a hatást pedig a megvilágítással, illetve himalája só külön párologtatásával fokozzák tovább. A teljes ellazulásról a kényelmes székek, valamint a kellemes, relaxációs zene gondoskodnak, hogy teljes mértékben ki tudjuk zárni a külvilágot. 

Hogyan fejti ki hatását a sóbarlang?

A negatív ionok pozitív hatásáról már tettünk említést, de muszáj újra szóba hozni őket, hiszen ezek végzik a „munka” oroszlánrészét. Mivel vírus-, baktérium- és csíraölő hatásúak, ezért számtalan betegséget gyógyítanak, és az immunrendszerünk erősítésében is közreműködnek.

Magát a kezelést érdemes kúraszerűen alkalmazni, vagyis öt-hat héten át, heti legalább egy alkalommal felkeresni a sóbarlangot, ám komolyabb betegségek esetében több látogatásra is szükség lehet.

A helyiségek klímája, valamint a Nap természetességét idéző megvilágítás tovább fokozzák a sóterápia hatékonyságát – a sókristályokon átszűrődő fény igazán hangulatossá varázsolja a belső teret, és segít a pihentető kikapcsolódásban. A színterápia pozitív hatásait ma már számtalan helyen elismerik, és a narancssárga – ami a sókamrák meghatározó színe –, igazán sok előnyös tulajdonsággal bír.

Ez a meleg szín az öröm és a szabadság szimbóluma, frissítő hatásának köszönhetően pedig elűzi a depressziót, valamint görcsoldó hatású, és csökkenti a feszültséget.

Kinek ajánlott a sóterápia?

Erre a kérdésre a válasz igen egyszerű: bárkinek! Nincs olyan korosztály, akinek ne tenne jót, és már egészen kis kortól alkalmazható. Kutatások igazolják, hogy ha egy gyerkőcöt rendszeresen visznek el a szülei „kezelésekre”, akkor ritkábban lesz beteg, illetve sokkal előbb gyógyul meg, mint a társai.

Budapesti sóbarlang

Bár a sóterápia számtalan előnnyel bír, mégis vannak ellenjavallatok – bizonyos esetekben nem ajánlott a sóbarlangok látogatása. Azok, akik valamilyen fertőző megbetegedésben szenvednek, akiknél lázas állapot áll fenn, vagy alkoholos befolyásoltság alatt állnak, illetve magas a vérnyomásuk, esetleg klausztrofóbiások, nos, az ő számukra nem tanácsos igénybe venni a sóterápiás helyiséget.

Minden más esetben bátran keressünk föl egy sóbarlangot, ahol nem csak gyógyulhatunk, de kikapcsolódásnak sem utolsó!

Kövess minket a közösségi médián!

Foglalj nálunk időpontot!