Himalája só

Himalája só

Mennyivel szebben hangzik a Himalája só kifejezés, mint a Halite vagy a kősó. Sokkal kifejezőbb, lágyabb, amiről mindenkinek a pirosas rózsaszínes só jut eszébe, ami valljuk be, már kinézetre is vonzóbb, mint a sima fehér asztali só. Pedig ugyanarról beszélünk. Ezt Pakisztánban bányásszák, a Khewra bányában, ami a világ második legnagyobb sóbányája.

Himalája só: Étkezési célra

Megkapó rózsaszín, pirosas színét a benne lévő vasoxidból nyeri, de van olyan sószemcse, ami fehér vagy átlátszó. Manapság gyakrabban használják ételek elkészítéséhez, mint a sima asztali sót. Kutatások bebizonyították, hogy 97-98%-ban nátrium kloridot (népszerűbb nevén konyhasó) tartalmaz, a maradék 2% ellenben ásványi anyagokból épül fel. Ennek ellenére ne tévesszen meg senkit, túlzott fogyasztása, hasonlóan a sima sóhoz, magas vérnyomást okozhat. Ezért mint mindent, ezt is mértékkel kell fogyasztani. Ami nagyon lényeges, hogy ha Himalája só vásárlásra adjuk a fejünket, csak ellenőrzött helyről tegyük, mivel az olcsóbban kínált termékek gyakran tartalmazhatnak gipszet, agyagot, vagy más, esetlegesen kémiai folyamattal létrehozott anyagot.

Himalája só: fürdésre

Emellett nagyon gyakori felhasználási módja a fürdősó készítés. Ennek egész tárháza áll rendelkezésesünkre. Általában valamilyen illatanyaggal keverve, fél kilogrammos kiszereléstől az 5-10 kilogrammosig, sok formában megtalálható a boltokban. Jó hatással van a bőrre, sima és bársonyos lesz tőle, mintha csak a tengerben töltöttünk volna egy napot.

Himalája só: Sóbarlangban

Ahol a legtöbbet találkozhatunk Himalája sóval, azok a sóbarlangok. Általában a sóhomokozók 90%-ban található meg az étkezési Himalája sónál egy kicsit nagyobb szemcsenagyságú sógranulátum. Ezekkel a gyermekek játszva gyógyulhatnak, mivel minél jobban felkeverik a sókristályokat, az annál mélyebbre és tartósabban jut be a légutakba.

Sólámpában is használják

Végül de nem utolsó sorba csinálnak belőle sólámpát, ami ugyanúgy Himalája só, csak nem dolgozzák fel mechanikailag, hanem nagyobb tömbökben hagyják, egy izzót tesznek bele. Ennek jótékony hatásairól, majd egy későbbi cikkünkben esik szó.

Kövess minket a közösségi médián!

Foglalj nálunk időpontot!