Mekkora a sóigényünk?

mekkora a sóigényünk

A só elengedhetetlen a szervezet felépítésében, de többféle vélemény is kialakult a helyes használatáról. Egy német-amerikai csoport kutatásainak eredményeit közölte nemrég, amiből kiderülhet, hogy mi az igaz a korábbi állításokkal ellentétben.

Karl-Ludwig Resch, a NEK (Német Egészségkutatási Központ) ügyvezetője a Die Welt napilapnak adott interjújában elmondta, hogy az emberek soha nem törődtek ennyire a sóval ill. a só fogyasztásának szokásaival, mint manapság.

„10 évvel ezelőtt mindez csak egy téma volt a tudomány számára, mostanra viszont TV műsorok gyakori vendégtémája mindez.” – tette hozzá Karl-Ludwig Resch. Ezért lehet az, hogy egyre több információ jelenik meg a só élettani szerepéről. Ezzel egyidőben pedig viták is kialakulnak, hogy mikor, milyen gyakorisággal és mennyit vigyünk be a szervezetünkbe.

Azzal persze senki nem vitatkozik, hogy a só értékes árucikk a kereskedelemben, fontos a vízháztartás, az idegrendszer, a csontfejlődés és a megfelelő emésztés szempontjából is.

A felesleges sómennyiséget a bőr tárolja

Közismert az az állítás is, hogy ha túlzott mértékben fogyasztjuk a sót, a felesleges mennyiséget a bőr fogja tárolni. A kutatók megfigyelték előbb a rágcsálóknál, hogy a nátrium (a nátrium-kloridból) a sebek szélén is környékén összegyűlik, ezzel elősegítve az immunrendszer erősödését. Később hasonló kísérletek igazolták, hogy az embereknél is ugyanez a folyamat zajlik le, ugyanis a szervezet a sóval védekezik az esetleges fertőzéseket okozó baktériumokkal szemben. Hogyan?

„A só aktivizálja a falósejteket és azok így képesek megsemmisíteni a kórokozókat.” Ám ez még mindig nem adhat okot arra, hogy figyelmen kívül helyezzük a só fogyasztását, ugyanis a felelőtlen bevitel nemcsak a szívre gyakorol negatív hatást, de a teljes érrendszert is rossz irányba befolyásolja.

Érdekes, hogy a kísérletek kimutatták azt is, hogy a só az egyetlen olyan anyag, ami ha hiányzik az állatok szervezetéből, azonnal felborul a szervezet egyensúlya, amit az állatok érzékelnek is. „Ezért tudatosan kutatják a lehetőséget az egyensúly helyreállítására.” – mondta Hubert Spiekers, a BMH (Bajor Mezőgazdasági Hivatal) fennhatósága alatt álló Állatélelmezési és Takarmányozási Intézet igazgatója. Megerősítette, hogy az állatok nemcsak keresik, de rövid időn belül meg is találják a hiányzó sómennyiség pótlására szolgáló lehetőségeket, legyen az földevés vagy éppen a fák kérgének harapdálása által.

Az ember, ezzel ellentétben tudatosan fogyasztja a sót, sőt azt is tudja, hogy két-háromszorosát is beviszi szervezetébe a napi elfogadott értéknek. De mennyi a jó érték? – teszi fel a kérdést Resch, aki hozzáteszi: további kutatásokra van szükség, ugyanis „tudományos szempont szerint a só a mai napig csak egy „fantom”!

Mennyi az ideális mennyiség?

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) pár évvel ezelőtt kimondta, hogy a hosszútávú egészség titka a napi 2-2,3 mg só fogyasztása, ám ezt az értéket 1,4-1,7 mg-ra kell csökkenteni 51 éves kor fölött. Így mérsékelhető az agyvérzés és a szívinfarktus kockázata, ezáltal pedig emberek millióit lehet megmenteni.

A kutatók megerősítették, hogy a sófogyasztás mértéket és szerepet nehéz pontosan megfigyelni, hiszen az emberek legtöbbször nem önmagában, hanem valamihez eszik a sót, illetve sok olyan ételt is fogyasztanak melynek jelentős sótartalma van. Kizárólag és pontosan mérni a napi sófogyasztást meglehetősen nehéz dolog lenne bárki számára.

Kövess minket a közösségi médián!

Foglalj nálunk időpontot!