Mi is az a krupp?

krupp gyógyítás sóterápia

Krupp.. Félelmetes szó ez egy kisgyermekes szülőnek, hiszen életveszélyes, akár fulladásos állapotot is okozhat. Mi okozza és miért pont a kisgyermekek betegsége? Ismerjük meg közelebbről ezt a leggyakrabban csecsemőknél és kisdedeknél előforduló betegséget.

Mi is az a krupp?

A felső és alsó légutak vírusos, jellemzően fertőző betegsége a krupp, aminek általános tünete, hogy belégzéskor akadályoztatva van a gyermek, és ezért ugató köhögés kíséretében veszi a levegőt. Ezek a tünetek általában éjszaka jelentkeznek, nyugalmi állapotban.

Legtöbb esetben a kruppos roham egy influenzás vagy egy felső légúti megbetegedés első tüneteként jelentkezik, melynek során a fulladásos állapot oka a légcső szűkülése. Mivel ilyenkor a gyermek oxigénhiánnyal küzd, gyakran sír, nyugtalan, esetekben hányás is előfordul miközben ugatóan köhög. A sápadtság, az ajkak elkékülése minden esetben az állapot súlyosságát jelzik.

Mi tehetünk otthon?

Roham esetén, a súlyosság fokától függően a mentők vagy orvos értesítése mellett a legfontosabb, hogy a légcső duzzanatát lejjebb vigyük. Ezt megtehetjük:

  • Hűvösebb idő esetén a gyermeket bebugyolálva nyissuk ki az ablakot és a roham megszűnéséig a hűvös levegőt lélegezze a kicsi.
  • Hidegpárásító kifelé áramló levegőjének belélegeztetésével, ha van otthon.
  • Mindenképp törekedjünk a gyermek megnyugtatására, mivel a sírás, zihálás nehezíti a légzést.
  • Adhatunk neki pár korty hűvös italt, mert fontos a folyadékpótlás.
  • 3 év alatti gyermeket MINDEN ESETBEN lássa orvos, aki vizsgálat után dönt arról, hogy igényel-e a gyermek további megfigyelést, kezelést.

Megelőzhető a krupp?

Sok mindent megtehetünk azért, hogy a krupp előfordulási lehetőségét csökkentsük, esetekben megelőzzük.

Ha gyermekünk hajlamos rá, javallott:

  • ősztől-tavaszig a lakás párásítása, szigorúan illóolajok nélkül.
  • sópipa, sóterápia alkalmazása, akár sóbarlang, akár inhalálás formájában is.
  • sokat tartózkodni a friss, tiszta levegőn.
  • kerülni az olyan helyeket, ahol a gyermek nagy eséllyel megfertőződhet, ilyenek a tömegrendezvények, zsúfolt tömegközlekedés stb. Ilyen esetekben próbáljunk meg a tömeg szélén maradni, vagy nem tömött buszra szállni.
  • kerülni a dohányfüstöt.

Az ősz és a fertőzések megérkezésével érdemes mielőbb elkezdeni az immunerősítést, szükség esetén a gyógyulást. Ebben segít barlangunk minden hétköznap 9-18 óráig, valamint szombaton 9-13 óráig.

Kövess minket a közösségi médián!

Foglalj nálunk időpontot!