Miért fáj a vállam, nyakam, hátam? Igyekszünk megválaszolni!

váll, nyak, hátfájdalom

Sokan feltesszük magunkban a kérdést reggelente amikor kikelünk az ágyból, hogy ugyan miért fáj újra a derekunk, a nyak-vállövünk stb. Talán nem is kellene ezen a kérdésen sokat gondolkodni, mert a válasz ott van a szemünk előtt. 

Okos eszközök okozzák a fájdalmat?

Jelen századunkban, rendkívüli módon elterjedtek az okos eszközök, amelyekkel az utcán sétálunk lehajtott, rossz pozícióban levő nyakkal, mit sem törődve a környezetünkkel.

Biztos neked is ismerős az, amikor rettentő módon érzékeny a trapéz izmod (musculus trapezuis), és kemény, feszes pontokat és csomókat érzel amikor megtapintod. Mint említettem a fentiekben, egyre jobban terjednek az okos eszközök, és ezzel párhuzamban nekünk is nagyobb terünk van a munkánkat elvégezni, például home office-ban, kávézóban stb. Jobb esetben figyelünk a tartásunkra, de sajnos még mindig nagyon sok példa akad arra, hogy fejünket előre helyezve töltünk el órákat a számítógép előtt. Sejted már, hogy mitől alakulhatnak ki a fent említett csomók a trapéz izmodban? Mi okozhatja a gyakori fejfájásodat? A mozgásszegény életmód és az ülőmunka hatására a nyak hátulsó izmai feszesek lesznek és berövidülnek. Ha éveket tölt az ember ebben a pozícióban kvázi rögzül ebben a pozícióban, így megbomlik az izom egyensúly. 

Hogyan előzd meg a váll, nyak, hátfájdalmakat?

Mire kell pluszban odafigyelned? Próbálj munka közben több apró szünetet tartani, amikor ki tudod nyújtani izmaidat. Figyelj a megfelelő monitor beállításra, próbáld szem magasságba állítani, hogy ne kelljen több órát lefelé nézned. Az ülés! Figyelj arra hogy a gerinced egy kettős S-alakkal rendelkezik (2 lordosis és 2 kyphosisal

A nyak szakasza előre konvex így ezt lordosisnak nevezzük, a háti szakasz hátra konvex így ezt kyphosis-nak hívjuk. A gerinc lumbalis része már sejthetitek, újra lordosis lesz, végül a keresztcsonti szakasz újra hatra domborodik. Ezek a görbületek stabilizálják járás és állás közben testünket. Szóval ha hónapokon, éveken keresztül helytelenül ülünk, megnöveljük a háti kyphosisunkat a lumbalis szakaszon a lordosis is megbomlik, és itt kezdődnek el a kellemetlen hátfájások és a gerincet érintő degeneratív elváltozások. Megfelelő folyadék mennyiség bevitele. Sejtjeinknek elengedhetetlen a víz, igyekezzünk mellőzni a cukros italokat, és próbáljuk vízre felváltani, amelynek a napi mennyisége érje el a minumum(!!) 2 litert. Étkezésünk ne legyen egyoldalú, legyen változatos.

Miért a masszázs a megoldás a fájdalmakra?

Itt szeretnénk bevezetni és bemutatni hogyan is illik a masszázs a képbe. Az egész folyamat felfogható egy lánc reakciónak. A masszázzsal képesek vagyunk ezeket a feszes, görcsös izmokat lazítani, fokozni a vérkeringést ezáltal javul az anyagcsere az adott területen. Mivel sok élethelyzettel találkozunk amikor egyszerűen nem tudjuk elkerülni a stresszt, ilyenkor is megfelelő döntés a masszázs. A masszázs hatására csökken a vérnyomás, és a pulzus, továbbá javítja a közérzetünket, így segít kikapcsolódni a külvilág stresszes zajától. 

Egy szó mint száz, a masszázs a testünknek és lelkünknek is segítséget tud nyújtani, gyere el te is és próbáld ki. 😊

Kövess minket a közösségi médián!

Foglalj nálunk időpontot!