Orr- és szemöblítés

orr- és szemöblítés

Milyen az orr- és szemöblítés?

Ez így első hangzásra talán rémisztőnek tűnik, de saját tapasztalatainkból tudjuk, hogy egyáltalán nem kellemetlen, sőt! Mivel hamar hoz enyhülést, már egészen kicsi gyerekeket is könnyen rá lehet venni az alkalmazására.

Fontos!

Az öblítést 1%-os langyos sóoldattal végezzük, ez megegyezik a testnedveink (vér, könny, magzatvíz…) koncentrációjával, ezért egyáltalán nem csíp, nem irritál.

Orröblítés

Sóoldat elkészítése:

Készítsünk 1%-os sóoldatot (pl. 2,5 dl langyos vízbe tegyünk 10 ml 26%-os sóoldatot), ezzel töltsük meg az orrtusolót.

Sóoldat használata:

A mosdó fölött kissé előre és oldalra hajolva illesszük az orrtusoló csőrét a felül lévő orrnyílásba, és lassan öntsünk bele egy adag sóoldatot, majd engedjük kifolyni a másik orrlyukon. (Ha a szánk közben kissé nyitva van, és azon át lélegzünk, akkor a sóoldat nem folyik le a garatba. Nem kell megijedni, ha mégis lenyelünk némi sóoldatot, ez semmilyen károsodást nem okoz!)

Ismételjük meg a másik orrnyílásban is, majd még néhányszor mindkettőben, amíg az oldat elfogy. Erős orrdugulás vagy nyálkahártya duzzanat esetén az oldat először visszafolyik ugyanazon az orrnyíláson, és csak néhány alkalom után folyik át a másik orrlyukba, amikor az orrjárat szabaddá válik.

Orröblítést naponta többször is végezhetünk, igény szerint. (Ha nincsen orröblítő üvegünk, juttassuk a sóoldatot a hagyományos cseppentővel az orrnyílásokba – ezzel is sokat enyhíthetünk a kellemetlen tüneteken)

Inhalálás, párologtatás

Előnye a hagyományos orrcseppekkel, orrspray-kel szemben: nem károsítja az orr nyálkahártyáját, sőt! Rendszeres alkalmazása esetén (pl. krónikus arc- vagy homloküreg gyulladás esetén) regenerálja, megerősíti a nyálkahártyát így véd a felülfertőződéssel szemben.

Alkalmazható:

  • Nátha,
  • Arc- és homloküreg gyulladás,
  • Felső légutak akut megbetegedése,
  • Allergia esetén.

Szemöblítés, szemfürdő

Töltsük fel az üveg szemöblítőt 1%-os sóoldattal, és előrehajolva helyezzük a szemünkre úgy, hogy szorosan illeszkedjen, így az oldat nem tud kifolyni. Ezután hajtsuk hátra a fejünket, pislogjunk többször az oldatba. Szemünket tartsuk nyitva és min. 2 percen keresztül forgassuk körbe. Ismételjük meg a másik szemmel is. Mivel a könny is 1%-os koncentrációjú, a sóoldat nem marja a szemünket, sőt: kellemesen nyugtatja azt. Különösen jótékony hatású az allergiás eredetű szemirritáció esetén!

Alkalmazható:

  • Kiszáradt és túlerőltetett szemek,
  • Szemfertőzés,
  • Szénanátha,
  • Árpa esetén.

Lehetőség szerint üveg eszközöket használjuk, mert ezek könnyebben és jobban tisztán tarthatóak, de gyermekek esetén a biztonság miatt választhatunk műanyag orrtusolót is. (Ezt viszont sűrűbben kell cserélni, mint az üvegből készültet)

Kövess minket a közösségi médián!

Foglalj nálunk időpontot!