Sópraktikák otthon

sópraktikák otthon

Egyre több a kellemeten tapasztalat a légúti fertőzések gyógyítására szánt gyógyszerek hatékonysága felől. Ezért segítünk néhány javaslattal, hogy miként küzdhetünk otthon, olcsón, de rendkívül hatékonyan a légúti betegségek, gyulladások és allergia ellen.

Sósvizes inhalálás

Sajnos egyre gyakoribb, hogy tavasszal elkezdünk szenvedni különböző allergiában, de az asztmatikus rohamokat megelőző megfázások is kegyetlenül legyengítik a szervezetet. Ilyenkor a lehető leggyorsabban szeretnénk enyhíteni, majd megszüntetni a kellemetlen tüneteket. De hogyan?

A legegyszerűbb, ha felforralunk 1-2 liter vizet egy inhalációra alkalmas edényben. Ebbe kb. 20 grammnyi sógranulátumot vagy őrölt kristálysót tegyünk. Ha már feloldódott a só nyugodtan hajoljunk főléje és beszívva az edényből kiáramló gőzt, hagyjuk, hogy 12-15 percen át minnél mélyebbre kerüljön a légútakon, ahol megtapadva a nedves só, azonnal oldani kezdi a lerakódásokat. Az inhalálást mindig 1%-os sóoldattal kezdjük és mélyebb légúti megbetegedések esetén lassan emeljük 8%-ig.

Orrmosás sós vízzel

Az elkészített sóoldatot akár orrmosóval, akár pipettával fecskendezzük az orrüregbe úgy, hogy a lehető legjobban át tudja mosni azt. Az orr fokozatos kezelése az arc- és homloküreg kitisztításához is vezet, ami elengedhetetlen nátha, influenza vagy allergia esetén. Ám ugyanígy érdemes eljárni a száraz levegőt biztosító központi fűtés okozta orrviszketések, vagy a légkondiciónáló miatt gyakran előforduló orrszárazság zavaró érzésének idején is.

A nagyi bevált módszere

Ki ne emlékezne arra, hogy vidéken (és nemcsak) sokszor a köhögést vagy mellkasi szúró fájdalmakat a nagyi könnyen gyógyította egy zokniba töltött, majd sütőben felmelegített kristálysó segítségével. A só hosszan tartó melege kellemes volt fül-, fog-, arc- és torokfájás esetén is. Ma ugyanezt a hatást érjük el a gondosan elkészített sópárnák segítségével.

A középfül- és torokgyulladás igazi ellenszere a sütőben alig fél óra alatt felmelegített sópárna, ami azonnal hat a fájó testrészen. Egyaránt használható epe, vese, izületi, gerinc vagy menstruációs fájdalmak idején is. Mi több ficam, rándulás, zúzódás, izomfájdalom vagy köszvény esetén is rendkívüli hatást érünk el vele, ám ilyen esetben használat előtt legalább harminc percre fagyasztóba kell tenni.

Kövess minket a közösségi médián!

Foglalj nálunk időpontot!