A só, az ezeréves gyógyító

só, az ezeréves gyógyító

A hosszú évszázadok alatt sem vesztek el azok a sokak számára biztosan ismert só praktikák, melyeket már anyáink, nagyanyáink is gyakran alkalmaztak baj esetén.

A só nem csupán az egyik legalapvetőbb ásványi anyag, amire a szervezetünknek szüksége van, de az ősi, hagyományos gyógyításnak is az egyik fontos eleme, amit az ókori népek hamar felismertek, és mind a mai napig folyamatosan alkalmazzák.

A nyugati világban a modern orvoslásba vetett hit, illetve annak gyors fejlődése jó időre háttérbe szorította ezeket a módszereket, ma azonban egyre többen fordulnak újra feléjük, és ismét reneszánszukat élik a mesterséges készítményeket mellőző, természetes eljárások.

Sóterápia a népi gyógyászatban

Szerencsére a hosszú évszázadok alatt kialakult sóterápiás praktikák nálunk is fennmaradtak, hála nagyanyáinknak, akik előszeretettel alkalmazták ezeket. A fájó fület, fogat, de még a sajgó ízületeket is könnyedén kezelhetjük egy adag zokniba – vagy bármilyen, erre alkalmas textilbe – töltött, sütőben felmelegített sóval, ami rövid idő alatt képes enyhíteni a beteg panaszait.

Arra azonban mindig ügyeljünk, hogy a só ne legyen túl forró, hiszen az sérülést okozhat, és a mikrohullámú sütő használatát is kerüljük! Más betegségek esetén, mint a rándulások, a köszvény, a ficamok, a sót hűtsük le mélyhűtőben, majd helyezzük a fájó testrészre.

Ha nem szeretnénk a só ide-oda öntögetésével bajlódni, akkor szerezzünk be egy kifejezetten gyógyászati célokra kifejlesztett sópárnát, amit annyiszor melegítünk föl, vagy hűtünk le, ahányszor csak akarunk. Ráadásul ezek a párnák nem közönséges sóval vannak töltve, hanem himalájai kristálysóval, ami sokkal hatékonyabban támogatja az immunrendszerünket és a szervezetünk öngyógyító képességét, hiszen több mint nyolcvannégyféle nyomelemet, ásványi anyagot tartalmaz.

Sóterápia lelki eredetű betegségekre

Az ma már elfogadott tény, hogy a test és a lélek kölcsönösen hatnak egymásra, és ha az egyik nem „működik” jól, az előbb-utóbb megmutatkozik a másikon is. Ha például a lelkünk nincs rendben, ha rossz a közérzetünk, ha túl sok stressz ér minket, levertek és depressziósok vagyunk, akkor az idővel szervi eredetű elváltozásokat is okozhat.

Amikor pedig egy-egy betegség megtámad bennünket, akkor az a kedélyállapotunkat is befolyásolja – nyilvánvalóan nem járunk örömtáncot, ha komoly fájdalmaink vannak.

A pszichés eredetű problémákat tehát nem csupán azért kell kezelni, mert megnehezítik a saját és a környezetünkben lévők életét, hanem azért is, hogy elkerüljük a valóban komoly kimenetelű betegségeket. A lelkünk „karbantartásáért” számtalan dolgot tehetünk, és mindenki maga dönti el – a saját igényeihez igazodva –, hogy milyen módszert választ a relaxációhoz, a teljes ellazuláshoz.

A sóterápia egy olyan ideális módszer – akár azt is mondhatjuk, hogy kettő az egyben –, amely egyszerre több előnyt is nyújt annak, aki úgy dönt, hogy kipróbálja. Mindamellett, hogy igen pozitívan hat az általános közérzetünkre, még egy esetlegesen fennálló betegség kezelésében is segíthet, így valódi feltöltődést, testi-lelki megtisztulást érezhetünk utána.

Választhatjuk a sószobát, de beszerezhetünk otthonra sólámpákat, vagy – ha a lehetőségeink engedik – akkor akár a nappalinkat is feldobhatjuk sótéglákkal. Bármelyik mellett is tesszük le a voksunkat, a himalája sókristályok áldásos hatását egyformán élvezhetjük.

Sóterápia alkalmazása egyéb betegségek esetén

A sóterápia számtalan probléma esetén fejt ki pozitív hatást, ám legismertebb alkalmazási területe talán a különféle légúti megbetegedések kezelése. Azok, akik asztmában, allergiában, hörghurutban, valamilyen tüdőbetegségben – kivéve a tuberkulózis! – szenvednek, biztosan kipróbálták már ezt a módszert, ha pedig még nem, akkor éppen itt az ideje!

Például annak, hogy meglátogassanak egy sóbarlangot, sókamrát, sószobát – az elnevezésen nem érdemes fennakadni, hiszen nem ez a lényeg, hanem az, ami odabent történik. Ezekben a sószobákban ugyanis a természetes sóbarlangok mikroklímáját állítják elő, pontosan ügyelve minden apró részletre (a hőmérsékletre, a színekre), hogy valamennyi körülmény ideális legyen a gyógyuláshoz.

Kövess minket a közösségi médián!

Foglalj nálunk időpontot!